torsdag 24 maj 2018

Stor fyllig vegansk sockerfri hallon och Chokladtårta

När jag fyllde arton, för nästan TVÅ ÅR sedan (säger nämligen fortfarande att jag tillhör den ålderskategorin). Gjorde jag en egen födelsedagstårta bestående av grunden av chokladbotten och hallonkräm. Givetvis vegansk, och raffinerat sockerfri. Orginal-receptet kommer från Renée Voltaires bakbok, men anpassade det lite efter egna preferenser. Choklad och Hallon är godaste kombon jag vet. Jag serverade ca 25 personer med denna kakan, bör sägas att den är väldigt fyllig och "mäktig" för att citera min mor, bästa typen av tårta.

Du behöver:

Kakan:
9 deciliter plantmjölk (jag använde mig av mandel)
4 teskedar äppelcidervinäger
7 deciliter kokossocker
2,5 deciliter tapioka
2,5 deciliter bovetemjöl
2,5 deciliter rismjöl
2 deciliter kakao
4 teskedar bikarbonat
2 teskedar bakpulver
2 nypor vaniljpulver
2 nypor salt
6 deciliter kokosolja smält

Hallonkrämen:
8 deciliter blötlagda cashewnötter
6 deciliter hallon
2 deciliter kokosgrädde
1 deciliter agavesirap
1 deciliter kokosolja smält
Saften från två Lime

+ Hallon och Choklad till Garnering

Och så här gör du:
Blötlägg cashewnötterna. Ugnen ska stå på 175°C varmluft. Du blandar först plantmjölken du valt med äppelcidervinäger och låter så och vila tillsammans ett tag. Så länge kan Kakans övriga ingredienser blandas, börja med de torra blanda sedan i plantmjölk-äppelcidervinägerblandningen och den smälta kokosoljan. Häll smeten i en form och skjuts in i ugn i ungefär en halvtimma känn efter om kakan är klar med tandpetare alt annat spetsigt föremål. Låt kakan svalna. Blanda alla ingredienser till hallonkrämen förutom kokosoljan som du häller i långsamt medan du mixar för mer fluffig konsistens -ställ in krämen i kyl. När kakan svalnat skär upp den i tre delar. Bred på rikligt med hallonkräm på varje del bygg på. Smält choklad och häl över tårtan.

NJÖT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar